woensdag 11 september 2013

Stop zinloos geweld


Revalideren is, het licht blijven zien
Telkens maar weer op zoek naar het licht
Ook als je denkt dat er geen lichtpuntjes meer zijn

Revalideren is, het licht blijven zien
Telkens maar weer
Vallen en opstaan
Op zoek naar het licht

En daar sta je dan als moeder
Telkens maar weer
Langs de zijlijn
Op zoek naar het licht

Je ziet de strijd
Je voelt de pijn
Al tien maanden lang

En je weet
Je staat machteloos
Zoekend naar het licht 

Stop zinloos geweld
Stop zinloos geweld op het voetbalveld

woensdag 3 juli 2013

Én een ster voor winkelcentrum Gein

2de ster keurmerk Veilig Ondernemen voor Gein

Geinfestival 2013
Een prachtige feestelijke dag en niet te vergeten... vertegenwoordigers van het Stadsdeel waren ook van de partij: Tjeerd Herrema, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost en Emile Jaensch, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling van stadsdeel Zuidoost. Van Eigen Haard kwam directeur Elke Heidrich langs. 

Winkelcentrum Gein ontving de 2e ster Keurmerk Veilig Ondernemen.  






Gilbert Verboom, Primera Vlaskamp, Stichting de Blokhut, Sportschool Pleizier
Bedankt!


dinsdag 2 juli 2013

En óf het een succes was!

Onovertroffen Graziëlla Hunsel Rivero!
Bommetje was het op het anders zo verlaten grasveldje in het vernieuwde winkelcentrum Gein. Bommetje en super gezellig. Er was muziek, er waren optredens, er was een draaimolen, een rodeostier en een hindernisbaan voor kids. Kinderen werden geschminkt, er werden gratis hapjes uitgedeeld, er stonden tal van kraampjes en iedereen leek het naar zijn zin te hebben.

Zó willen ze het zien in Amsterdam Zuidoost. Zó moet het zijn in Gein.

Henny Pleizier Zumba!


Het was een feest voor jong en oud en het was een écht Zuidoostfeest. Met rappers en een vrouwenkoor, met allround zangeres Graziella Hunsel en een Blazers kwartet. Verder hadden we Gein Zingt, Los Bollos en Sportcentrum Henny Pleizier met een daverende Zumba show en een fantastisch judo optreden.

Muziek op Maat

De rodeostier... wat een succes!
BuurtHuis rappers... Steengoed!


We hadden alles, het was ongekend en we waren er trots op. De kraampjes werden bemand door Buurvrouwen Netwerk Gaasperdam, Meer Maatjes, Vrouwen aan de Knoppen, Health Center Cho, Voetje voor voetje, Kinder Service Hotels, de politie, de brandweer, Eigen Haard, Zeilvereniging Gaasperplas, Sportbuurtwerk, het fiets graveerteam, Natuurproducten en een Pop nagel nummerbordenactie.

Schminken bij het Kinder Service Hotel

Voetje voor voetje


Buurvrouwen Netwerk is gelukkig ook van de partij


Bovendien werden er een paar schitterende prijzen weggegeven. Een auto, twee fietsen, een jaar lang gratis sporten bij Henny Pleizier, vijf keer een minuut gratis winkelen bij de Jumbo, gratis Staatsloten, een kappersbon en een gratis behandeling bij Health Center Cho.


Beduusde Winnares van de auto

Uitgelaten winnares van de fiets

  Iedereen bedankt!!!


Volgend jaar weer!

 

De vrolijke organisatoren, Gilbert Verboom, Ellen Jansen, Kaisan Pleizier (en Johan Vlaskamp waar ben je nou?)

 

Met dank aan

  Stichting de Blokhut

-ván, vóór en dóór de buurt-

woensdag 12 juni 2013

Wie is er jarig dan?


Het Geinfestival? Ik ben mede-organisator van dit feest omdat we blij zijn met ons vernieuwde winkelcentrum Gein. Eindelijk iets waar je je kids wél alleen een boodschapje wilt laten doen. Je moet weten dat ik mijn oudste van 10 altijd naar Reigersbos stuurde voor een boodschap. Verder weg, maar wel heel wat plezieriger vertoeven dan in het oude winkelcentrum van Gein. Je zou er nog niet dood gevonden willen worden. 

Nu mag hij naar Winkelcentrum Gein omdat het hele winkelcentrum beter oogt. Het Geinfestival op 29 juni 2013 is dus een feest ter ere van het nieuwe winkelcentrum Gein. En ik? Ik bouw het feestje erom heen, geheel op vrijwillige basis voor een betere buurt.

woensdag 5 juni 2013

Een feestje verbroedert


 
Op zaterdag 29 juni 2013 bouwen we een feestje in het Winkelcentrum van Gein, Amsterdam Zuidoost. Een feestje voor de vernieuwing van het winkelcentrum, een feestje voor een betere buurt.

We vliegen een RODEOstier in, een meterslange hindernisbaan en een draaimolen voor de kleintjes. Maar we hebben ook muziek! TOPzangeres Graziëlla Hunsel Rivero, rappers en een vrouwenkoor. Sportcentrum Henny Pleizier geeft demonstraties voor jong en oud.

En last but not least... je maakt kans op MEGAprijzen. Een auto, fietsen, een minuut gratis winkelen bij Jumbo Verboom, een jaar lang gratis sporten bij Henny Pleizier en Staatsloten via Primera Vlaskamp.

Waarom ik dit feestje promoot?
Omdat ik als voorzitter van Stichting de Blokhut, medeorganisator mag zijn van dit grote feest. Ik vind dat een geweldige eer. Waarom? Omdat onze stichting zich inzet voor een BETERE BUURT. Omdat ik denk dat de buurt af en toe een feestje nodig heeft. Omdat een feestje mensen bij elkaar brengt en verbroedert. Dat kan de buurt alleen maar ten goede komen.


Locatie: Winkelcentrum Gein, Wisseloord
Datum: zaterdag 29 juni 2013
Tijd: 12.00 uur-17.30 uur
Updates via Facebook: Winkelcentrum Gein (deel en like)

Zorg dat je er bij bent!

dinsdag 14 mei 2013

Let's party!




  Jawel hoor, het is gelukkig weer zover... 



We bouwen een feestje op Wisseloord!

Op zaterdag 29 juni 2013

Be there!


Op zaterdag 29 juni 2013 mag ik namens Stichting de Blokhut medeorganisator zijn van het grote feest op Wisseloord, Winkelcentrum Gein, Amsterdam Zuidoost.

We hebben een podium dat gevuld mag worden 
en kraampjes die bemand mogen worden. 


Dus: 

Kom maar op met al je leuke, goede en bijzondere ideeën. 

Wie er nog meer meedoen? De winkeliers natuurlijk (Vlaskamp Primera, C1000 wordt Jumbo, als organisatoren), het Stadsdeel, Eigen Haard, de politie en zoals het nu lijkt ook Muziek op Maat, Sportcentrum Henny Pleizier en vele anderen!
Ik zou zeggen: 

Zegt het voort

Kom met ideeën 

En zorg dat je erbij bent!


Er worden ook nog eens mooie prijzen weggegeven...

Stichting de Blokhut
-ván, vóór en dóór de buurt-
Mailadres voor al je input: e.jansen6500@chello.nl

woensdag 8 mei 2013

Grammatica is moeilijk. Of niet dan?


Mijn vriendin staat voor een raadsel. In de week voor de meivakantie kreeg haar dochter een boekje mee naar huis met de titel: Entreetoetsen, Opgavenboekje Groep 7. Kindlief mocht, net als haar klasgenoten een beetje oefenen voor de Entreetoets.

Prima, dacht mijn vriendin. Als Suus, zo heet haar dochter, oefent loer ik over haar schouder mee. Dan weet ik meteen een beetje wat zo'n Entreetoets inhoudt. Leuk!

Maar... het werd toch allemaal een beetje minder leuk dan ze had gedacht. Want wat bleek? De spelling van dochterlief bleek ver beneden peil. Sterker nog, de jongedame snapte geen bal van de grammaticaregels, -d en -t en -dt... alles werd door elkaar gehutseld en de meest uitkomsten in het Entreetoetsen Opgavenboekje Grammatica Groep 7 bleken het resultaat te zijn van een wilde gok.

Simpel

"El, wat zou jij doen," vroeg mijn vriendin me ietwat radeloos. "Die spellingregels zijn zo simpel als wat. Je hoeft ze alleen maar toe te passen." Ik adviseerde haar om rustig met dochterlief te gaan oefenen. Niet hysterisch, maar gewoon elke avond met een paar woordjes. De regels zijn inderdaad eenvoudig, maar of een, in dit geval slimme pre puber ze binnen een week toe kan passen... en daar ook nog een deel, ook al is het maar een innieminnie piepklein deeltje, van haar vrije vakantie voor op wil offeren... pieuwie... dat kon ik haar natuurlijk niet garanderen.

Ook raadde ik haar aan om eens met de juf te gaan praten. Want waarom weet moeders niet dat dochterlief geen kaas heeft gegeten van de Nederlandse grammatica-/spellingregels? Als mijn vriendin het had geweten, dan had ze na schooltijd nog een beetje met haar dochter kunnen oefenen. Dan waren de taalproblemen van haar kind nu misschien niet zo groot geweest.

Een paar dagen later stond mijn vriendin weer bij me op de stoep. Ditmaal was ze niet alleen radeloos. Ze was ook nijdig. "Jouw dochter heeft inderdaad moeite met grammatica," had de juf gezegd. "Maar grammatica is nu eenmaal moeilijk." Ze gaf me ook het schriftje van haar dochter. "Verbeteren," stond er op bijna elke bladzijde. Maar dat had dochterlief dus mooi niet gedaan. Nooit niet. En, zo had de juf volgens mijn vriendin gezegd, dat was dan toch wel de verantwoordelijkheid van het kind zelf.

Pieuwie

Tja en daar sta je dan als moeder van een zevende groeper. Je kind doet het goed op school, maar haar spelling is ver beneden peil. Voor je gevoel had je dat moeten weten, maar je wist dat niet. Voor je gevoel had je haar best zelf bij kunnen spijkeren, als je maar op tijd van het euvel op de hoogte was gebracht. Als je die schriftjes eerder in handen had gekregen, dan had je je kind zelf op zijn verantwoordelijkheden kunnen wijzen. De juf zegt verbeteren, dus je gaat het verbeteren. Doe je dat niet op school, dan doe je dat maar lekker thuis.

Tja en daar sta je dan als moeder van een zevende groeper. Je kind doet het goed op school. Maakt het dan uit dat haar spelling abominabel is? Je kind zit al vijf dagen per week in de klas. Moet ze dan ook nog huiswerk meekrijgen? Je kind snapt niks van spellingregels. Moet je dat niet gewoon accepteren?

Tja, daar sta je dan als moeder. Hoe ver ga je met je bemoeizucht? Hoe ver ga je met je acceptatie? Hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid van je kind op school? Hoe zit het met jouw verantwoordelijkheid? Hoeveel moet een kind van tien eigenlijk weten in groep 7. Mag zij de -d, de -t en de -dt nog door elkaar hutselen of moet er in Groep 7 toch al een zeker basisniveau grammatica/spelling zijn?

Daar sta je dan als moeder en je weet het niet. Ik denk dat ik na de vakantie ook maar weer eens met de juf ga praten... Bij ons staat de Entreetoets van mijn zevende groeper immers ook voor de deur.

maandag 29 april 2013

Die ene fatale trap



Dit is het verhaal van een jongen van amper tien
Die terechtkwam in een stofwolk van leugens en verraad
Van schijnheiligheid en hypocrisie 
Van list en bedrog...

Het is een verhaal over een politieonderzoek op dood spoor
Over een KNVB Tuchtzaak, of was het een Kluchtzaak
Over gehannes met medische gegevens...

Een verhaal over pijn en wanhoop
Over vallen en telkens weer opstaan...  

Maar het is ook het verhaal
Over kracht, over hoop en doorzettingsvermogen
Over sportiviteit en overwinning.

Dit is het verhaal
Van mij

Mijn verhaal
Mijn boek
Voor jou.

Stop Zinloos Geweld
Jíj maakt het verschil!

vrijdag 26 april 2013

Diep ademhalen en opnieuw beginnen...


De tuchtcommissie van de KNVB heeft de zaak JJ definitief gesloten. De tuchtzaak is tegengewerkt, er is gelogen, JJ is zonder balbezit keihard onderuit gehaald... maar de dader is niet gevonden, aldus de tuchtcommissie. Het vermoeden bestaat dat we in ons gelijk staan, maar de KNVB is met handen en voeten gebonden aan de eigen regelgeving: Op vermoedens alleen kan men niet overgaan tot een veroordeling. Op een excuus van de voetbalclub die zijn verantwoordelijkheid nooit heeft genomen, hoeven we niet te rekenen. Zaak gesloten.

Zaak gesloten, tranen gehuil, diep adem gehaald...
Every day is a new beginning,
take a deep breath and start again...

Vandaag overleg gehad met de huisarts, de kinderfysio en specialist dokter S.
JJ gaat voor een second opinion naar een ander ziekenhuis, op een andere afdeling.
We verlaten de traumatologie en melden JJ aan bij de kinderorthopedie.

Zaak gesloten, tranen gehuild, diep adem gehaald...
Every day is a new beginning,
take a deep breath and start again...


woensdag 17 april 2013

Soms is het beter...


"28 Juni is de streefdatum. Dan zou mijn zoon weer willen voetballen." De specialist kijkt haar aan en glimlacht. "Hij mag nu ook wel een balletje gaan trappen hoor. Dat kan helemaal geen kwaad."

De specialist werpt nog een blik op de voet. Hij draait hem naar links en naar rechts, naar onder en naar boven. De jongen wijst de pijnlijke plekken aan maar geeft geen kik. "Ik zie hem graag over twee maanden terug," zegt de specialist. "De voet is vanaf het begin niet goed behandeld. Een volledig herstel laat dus nog wel even op zich wachten, maar uw zoon moet zijn voet wel zo veel mogelijk gaan gebruiken. Het komt wel goed, hij is nog jong."

Even later staat de vrouw met haar zoon weer op straat. "Ik begrijp die man niet," zegt de jongen tegen zijn moeder. "Die man heeft geen idee hoeveel pijn ik heb. Hij voelt mijn pijn niet." Met gebogen schouders loopt hij verder. Mank. "Hoezo een balletje trappen," verzucht hij als hij de auto in stapt. "Ik heb hem verteld dat ik pijn heb. Ik kan amper behoorlijk lopen. Die man moest eens weten."

's Avonds belt de moeder een bevriend arts. "Wat is hij wijs, die zoon van jou. Wat is hij wijs," zegt de bevriende arts tegen de moeder. "Wat hij heeft is heel pijnlijk, zeker als je er te lang mee rond hebt gelopen. Ik raad je aan om voor een second opinion te gaan."

De moeder en de bevriende arts praten nog wat. De moeder lucht haar hart over een vage passant die eerder die week, in het bijzijn van haar zoon, beweerde dat de kwetsuur van het kind wellicht tussen zijn oren zit. "Mensen kunnen verschrikkelijk dom zijn," zegt de bevriende arts. "Soms is het beter te zwijgen. Jonge kinderen veinzen de pijn niet. Zeker niet zo'n lange tijd. Kinderen willen spelen en rennen. Ze willen voetballen en meedoen... Zeker wanneer een kind als jouw zoon zo lang langs de zijlijn staat, zou er beter naar hem geluisterd moeten worden. Die vage passant, en je zult er meerdere tegenkomen, zou zich rot moeten schamen. Trek het je vooral niet aan."

De moeder krijgt advies om het vocht in de beschadigde voet lichtjes weg te masseren, lymfedrainage. De bevriende arts geeft haar ook de naam van het ziekenhuis met een goede kinderorthopeed. "Regel het via je huisarts," zegt ze, "en blijf die voet van je zoon ondertussen gewoon masseren. Je bent goed bezig."

Na nog wat gekwebbel over ditjes en datjes beëindigen de vrouw en de bevriende arts het gesprek. Als de vrouw de telefoon weer op de haak legt, haalt ze even diep adem. Ze is blij dat ze niet gehuild heeft, want het huilen stond haar nader dan het lachen. Ze is ook blij dat ze de bevriende arts heeft opgebeld, want het gesprek heeft haar goed gedaan. Bovendien is ze blij omdat ze weet dat haar zoon de volgende dag opgelucht zal glimlachen als zij hem verteld dat ze voor een second opinion zullen gaan... Hij heeft al door laten schemeren dat hij graag gezien wil worden door iemand die begrijpt wat hij voelt en die ook hém ervan kan overtuigen dat het wel goed komt allemaal. 

donderdag 14 maart 2013

Applaus voor de kids!


Morgen is het zover. Ik heb er zin in. Het wordt een groot feest.
Met ruim 400 kinderen gaan we de buurt ontdoen van zwerfafval.
Ik ben al weken van alles en nog wat aan het regelen....
En morgen is dan de grote dag aangebroken.

Morgen.
En als je dit leest,
Misschien al vandaag.
Vrijdag 15 maart 2013.

Is het bijzonder?
Ja, want het is nog nooit zo groots geweest.
Is het uniek?
Ja, want álle basisscholen doen mee en ook het ROC
Is het leuk?
Ja, want we hebben een topartiest als host van de dag.
Is het goed?
Ja, want we werken aan een betere buurt en een schoner milieu
Is het gezellig?
Ja, want het wordt één groot feest.

Ga naar één van de scholen en doe lekker mee.
Of kom naar winkelcentrum Gein, in Amsterdam Zuidoost.
Op vrijdagmiddag 15 maart

Zie hoe de kids zich inspannen voor een betere buurt.
Geniet van de muziek.
Swing mee met de Zumba
En applaudisseer voor alle talent uit de buurt.

Vanaf 13.00 uur muziek
14.15 toespraak portefeuillehouder Urvin Vyent
14.25: Optreden van topzangeres Graziëlla Hunsel Rivero
15.10: Swingende Zumba
15.45: Open Podium, zing, dans, maak muziek als je wilt!
16.45: Prijsuitreiking voor de deelnemers aan het Open Podium

Een fantastische dag voor Gein.
Want: De buurt? Dat ben jij!
En een schonere buurt is een betere buurt!

Stichting de Blokhut

-ván, vóór en dóór de buurt-

Met dank aan:
De leerlingen en het team van alle basisscholen in Gein, de Brede School Amsterdam Zuidoost, ROC Amsterdam, De Slinger jongeren, woningbouwvereniging Ymere, MtB, Stadsdeel Zuidoost, het Oranje Fonds/NL Doet, Nederland Schoon

woensdag 13 maart 2013

Dat kutjochie van amper tien


Ooit was die voet gezond
Totdat hij kapot werd getrapt door een kutspelertje
Een kutjochie van amper tien.

Die voet stond op een voetbalveld
Zoals er zo velen staan
Op een zaterdagochtend in Amsterdam.

Die voet, die was in topconditie
Had een bal ver weggeschopt
En rustte uit totdat hij weer in actie kon komen.

En toen kwam dat jochie
Dat verschrikkelijke kutjochie
Dat kutjochie van amper tien.

Die schopte zonder reden die gezonde voet kapot


We zijn nu vier maanden verder
Het gips is er vandaag weer afgehaald
Maar die voet, die doet nog steeds veel pijn.

En ik baal.
Ik ben boos en verdrietig
Omdat mijn zoon
Dit niet verdient.

Ik hoop dat dat kutjochie van amper tien
Ooit gaat beseffen wat hij heeft veroorzaakt
En dat dat dan blijft knagen totdat hij 'sorry' heeft gezegd.

En ik troost me soms met de gedachte
Dat dat kutjochie van amper tien
Het nog wel voor zijn kiezen zal krijgen.

What goes around comes around...


dinsdag 12 maart 2013

De juf als superwezen


Hoeveel extra hulp moet er na schooltijd voor je kind zijn? "Er is een toenemend aanbod van extra hulp en ook een groeiende behoefte, zo lijkt het. Er zijn huiswerkklassen, Cito-trainingen, sociale vaardigheidstrainingen, dyslexie- en dyscalculie instituten, logopedie trainingen, enz. Het vinden van goede hulp kan lastig zijn, het brengen en halen van kinderen moeilijk te organiseren en de hoge kosten kunnen een obstakel zijn. Is alle extra hulp effectief?"

De basisschool van onze kids vroeg zich af wat de ervaringen zijn van ons als ouders. De school wilde ook haar eigen visie geven over dit onderwerp. Ofwel: Een interessante bijeenkomst voor mij om te bezoeken. Ik vloog zelfs de oppas in. En ik kan je vertellen: dat zegt heel wat! :-)

Tja en dan zit je tussen ouders van kinderen die kennelijk hoogbegaafd zijn en zich bezorgd afvragen of hun kroost wel kan excelleren (dat is uitmunten, schitteren, uitblinken) op school en je hebt te maken met ouders die hun kinderen op de een of andere manier moeten laten bijschaven omdat ze anders de 'boot der algemene kennis' dreigen te missen.

Als je aan alle wensen zou voldoen, betekent dat dat er meer uitdagingen op school moeten komen voor de zogenaamde slimme kids die zich vooral vervelen. Ook moet er bijles worden georganiseerd voor de kids die afstevenen op een leerachterstand, liefst onder schooltijd. Dat weer opgeteld bij alle andere leerstof die de docenten de leerlingen in hun overvolle klasjes moeten bijbrengen, nog los van alle sociaal-emotionele vaardigheden, normen en waarden, respect en behoorlijk gedrag, wat hier en daar toch ietwat tot enorm moet worden bijgesteld, krijgen docenten een onwaarschijnlijk uitgebreid, doch onrealistisch takenpakket in hun maag gesplitst.

Docenten verworden tot superwezens die onze kinderen niet alleen onderwijzen maar ook opvoeden, bijschaven en laten excelleren.

Misschien moesten we onszelf eens achter de oren krabben. Misschien moeten we eens naar onze eigen verantwoordelijkheden kijken. Misschien moeten we ons toch ook eens afvragen waarom we onze kinderen op de wereld hebben gezet. Misschien moeten we onze kinderen wel gewoon zo lang mogelijk kind laten zijn. Misschien moeten we wat meer vertrouwen hebben in onze kinderen. Misschien moeten we ook wat meer vertrouwen in de leerkrachten hebben. Ze doen wat ze kunnen en samen met ons en met onze kinderen komen we er wel uit.

Misschien is het niet goed om alsmaar meer te eisen.
Het komt wel goed allemaal.
Het komt wel goed.

vrijdag 1 maart 2013

Het moederhart wordt duizend maal dieper geraakt...



Nachtelijke overdenkingen, schrijf je op in dat schriftje onder je kussen om de woorden vervolgens uit te typen als de slaap maar niet wil komen en alle schaapjes al twintig duizend miljoen keer zijn geteld...


Lief dagboek, 


...wat bij mij zo nu en dan een beetje blijft hangen is de vraag of  DCG en de kids van DCG te hard zijn aangepakt. Ik ben er namelijk niet op uit om DCG op welke manier dan ook te schaden. Zo zit ik niet in elkaar.

Wat ik wel vind is dat mijn zoon, en daarbij ook wij als gezin, groot onrecht is aangedaan. Daar is in eerste instantie door niemand adequaat op gereageerd. De zogenaamde ellende die er daardoor voor DCG is ontstaan, is iets wat de club over zichzelf heeft afgeroepen. Ik vind het heel vervelend om te zeggen, maar wíj, en dan in het bijzonder Jesse, zijn het slachtoffer en niet zij. En eerlijk gezegd denk ik ook dat de ellende voor Jesse in de afgelopen maanden en in de maanden die nog komen, vele malen groter is dan de ellende voor dat hele team te samen.

Bovendien denk ik dat ze zich dood moeten schamen voor wat er zich vorig jaar november heeft afgespeeld op hun voetbalveld en voor de manier waarop ze daarna hebben gehandeld. Persoonlijk heb ik dat nog niet van hen gehoord. Tot nu toe komen ze niet verder dan "we vinden het heel vervelend voor dat jongetje, maar wij weten het verder ook niet." In plaats van stappen te ondernemen naar ons toe, maar vooral ook richting dat team en de trainer, zetten ze de hakken in het zand, vertellen ze onwaarheden en werken een politie onderzoek tegen.
Ik vind dat heel kwalijk.

Die trainer van dat handjevol jongens, weet dondersgoed wie Jesse het ziekenhuis in heeft getrapt. Die jongetjes weten dat ook. 
De naam van de dader is zelfs genoemd door een wisselspeler van DCG. De trainer was daarbij. Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat die jongetjes in alle toonaarden zwijgen, maar de volwassenen hebben ook hier een opvoedende taak en zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen.


Duizend maal dieper


Ik weet niet hoe dit allemaal afloopt. Ik hoop wel dat alle partijen ervan hebben geleerd. Ik begreep dat de KNVB het druk heeft gekregen en honderden brieven persoonlijk moet beantwoorden. Dat is misschien vervelend voor ze, maar ze worden ervoor betaald en ook zij hebben zichzelf door hun eigen lakse houding behoorlijk in de nesten gewerkt.

Ook heb ik begrepen dat DCG behoorlijk in zijn maag zit met de hele zaak JJ. Er is politie bij hen op bezoek geweest en er is een tuchtzaak tegen ze aangespannen. Ze hebben last gehad van de pers en van mensen die niet geheel en al blij met ze zijn. Ik vind ook dat heel vervelend voor DCG, maar als zij en de dader meteen sorry hadden gezegd, was het lang niet zover gekomen.

Je hebt zo'n uitdrukking, "kom aan mijn kind en je komt aan mij..." een enorm cliché, maar ik kan je vertellen dat ik door de hele affaire JJ diep en onaangenaam ben geraakt. Je kunt je afvragen waarom Geinburgia weinig van zich laat horen, ik kan je alleen zeggen dat een moederhart duizend maal dieper geraakt wordt dan het hart van een groepje mannen dat zich op vrijwillige basis inzet voor een voetbalvereniging. Bovendien ben ik journalist, wellicht wat bijdehanter en heb een groot rechtvaardigheidsgevoel.


Het zal jou, lief dagboek, wellicht niet verbazen dat ik nog niet klaar ben met het hele gedoe rondom JJ. 
Maar ik hoop dat we ooit kunnen zeggen dat het allemaal tóch ergens goed voor is geweest.

Welterusten lief dagboek. 

Slaap lekker,
Ellen

donderdag 28 februari 2013

De bebloede brief


Mijn bloed druppelt op de brief. Snel probeer ik de rode vlek weg te vegen, maar mijn bloed laat zich niet zo gemakkelijk verwijderen. Sterker nog, de vlek wordt een grote rode streep die de woorden "laterale malleolus en over voorvoet" bijna geheel bedekt. Shit!

Koken, worteltjes snijden en een brief lezen is misschien ook niet de beste combi. Dat vraagt om problemen, dat vraagt om het uitschieten van een mesje in de duim van de duizendpoot, die op sommige momenten toch geen duizendpoot blijkt te zijn. Wat een afknapper.

Ik stop met lezen, plak een pleister, snijd de worteltjes, gooi alles in een pan en ga weer lezen. Ik snap weinig van de brief die getypt is door de arts-assistent, mede gezien is door dokter S en CC is gegaan naar de huisarts van zoonlief, maar... niet getreurd, ik kan alle ingewikkelde termen opzoeken op het internet. Het zijn veel moeilijke woorden, maar met een beetje mazzel weet ik vanavond precies wat zoonlief heeft. Bovendien heb ik dan ook een, zij het beknopt, overzicht van wat de artsen zoal bedacht hebben bij het onderzoeken van de voet van mijn zoon.

Bebloed of niet... ik ben blij met deze brief.

zaterdag 23 februari 2013

Het mysterie van het Medisch Dossier


Donderdag 14 februari
Ik bel met de kinderpoli.

“Ik wil graag een kopie van het medisch dossier van mijn zoon. Kan dat?”
“Natuurlijk kan dat.”
“Hoe gaat dat in zijn werk?”
“Komt u maar langs bij de balie. Dan regelen we het wel voor u.”

Het kan niet

Dinsdag 19 februari
Ik ga naar de kinderpoli.

“Goedemiddag ik kom voor een kopie van het medisch dossier van mijn zoon.”
“Dat kan niet hoor.”
“Pardon?”
“Het medisch dossier wordt alleen maar uitgewisseld tussen artsen.”
“Volgens mij klopt dat niet mevrouw. Ik heb namelijk gebeld en toen zei uw collega dat ik er gewoon voor langs kon komen.”
“Het gaat u wel geld kosten hoor.”
“Dat geeft niet. Hoeveel kost het eigenlijk?”
“Dat weet ik niet.”
“Nou ja, het maakt niet uit. Ik wil graag een kopie van het medisch dossier van mijn zoon.”
“Hij is nog niet uitbehandeld hier.”
“Dat weet ik. Maar toch wil ik graag een blik kunnen werpen op zijn dossier.”
“Dat is in dit stadium niet handig. U kunt het beter aan het einde van de rit inzien.”
“Maar ik wil het nu graag inzien.”
“Dan moet u wel twee keer betalen.”
“Dat geeft niet. Ik betaal graag twee keer.”
“Ik moet het overleggen met de arts.”
“Prima.”
“U heeft over drie weken weer een afspraak met de arts. Vraagt u het hem dan zelf maar.”
“Mevrouw, ik begrijp u niet. Uw collega vertelt me via de telefoon dat ik hier een kopie van het medisch dossier van mijn zoon kan krijgen en u vertelt me dat ik het over drie weken maar aan de arts moet vragen. Ik zou het nu graag willen hebben.”
“Vraagt u het bij uw volgende afspraak maar aan de arts. Goedemiddag.”
“Eh… goedemiddag.”

Het kan wel

Donderdag 21 februari
Ik bel het algemene nummer van het ziekenhuis.

“Goedemiddag mevrouw. Ik zou graag een kopie willen hebben van het medisch dossier van mijn zoon. Kan dat?”
“Natuurlijk kan dat.”
“Hoe gaat dat in zijn werk?”
“U belt gewoon met de informatiebalie van het ziekenhuis en die regelen het allemaal voor u. Zij zijn nu naar huis, probeert u het morgen maar.”

Vrijdag 22 februari
Ik bel met de informatiebalie van het ziekenhuis.

Goedemiddag mevrouw. Ik wil graag een kopie van het medisch dossier van mijn zoon. Kan dat?
“Natuurlijk kan dat. Ik verbind u even door met de kinderpoli.”
“Een moment! Zij hebben mij een paar dagen geleden verteld dat het onmogelijk is.”
“Wat vertelt u me nou? Dat is niet correct van ze. Ik praat eerst wel even met hen en dan verbind ik u met hen door.”
“Oké. Prima. Bedankt.”

“Kinderpoli, goedemiddag.”
”Goedemiddag, ik wil graag een kopie van het medisch dossier van mijn zoon.”
“Ik verbind u door met het secretariaat. Goedemiddag.”

Het kan niet


Secretariaat, goedemiddag.”
“Goedemiddag, ik wil graag een kopie van het medisch dossier van mijn zoon.”
“Ja, dat heb ik begrepen. Maar dat is een probleem.”
“Een probleem? Hoe bedoelt u?”
“Nou weet u, sinds twee jaar is alles digitaal hier.”
“Dus?”

“Sinds we digitaal zijn, is het moeilijker een kopie van een medische dossier te maken.”

“Dat is raar. Het lijkt mij juist eenvoudiger, als alles digitaal is. Één druk op de knop en alle gegevens rollen uit de printer.”
“Nou, dat is het hem nu juist. Alles staat in het dossier, dus ook informatie die voor u helemaal niet relevant is.”
“Pardon?”
“Het is net wat ik zeg. Niet alle informatie is bestemd voor de patiënt.”
“En nu? Volgens uw website, kan ik gewoon het medisch dossier van mijn zoon aanvragen?”
“Ik moet dat overleggen.”
“Maar hoe doet u dat dan met al die andere aanvragen die er bij u binnenkomen?”

“U bent de eerste in twee jaar die een kopie van een medisch dossier opvraagt.”

“Dat kan toch niet? De eerste?”
“De eerste.”
“Wat we nog wel eens doen is de brieven, de correspondentie bundelen als medisch dossier.”
“Nou, dan doet u dat toch. Daar ben ik ook wel benieuwd naar.”
“Dat is ook een probleem.”
“Pardon?”
“Er zitten geen brieven in het dossier.”
“Geen brieven. Wat zit er dan wel in het dossier?”
“Niet veel. Wel twee data.”
“Twee data?”
“Ja. Één in juli en één in november.”
“Tja, dat zijn de data waarop hij bij jullie kwam met een gebroken pols en een gebroken voet.”
“Klopt.”

Verwarrend


“Toch vind ik het raar mevrouw.”Mijn zoon komt nu al ruim drie maanden bij u in het ziekenhuis. Er zijn foto’s gemaakt, een MRI scan en zijn tussendoor enkele bezoekjes aan de kinderpoli geweest, maar ik kan daarvan op papier niets opvragen.”
“Ik zal vragen of de arts u belt.”
“Nee dat is niet nodig.”
“Dan zal ik vragen of hij iets op papier gaat zetten voor uw huisarts. Een soort van tussenrapportage.”
“Mevrouw, ik weet het niet. Ik wilde de gegevens tot nu toe voor mezelf op een rijtje zetten. 

Ik wilde inzage in het dossier omdat ik merk dat we toch een paar keer flink langs elkaar heen praten.”

“Hoe bedoelt u?”
“-Nou, ik ben ooit op een vrijdag op de poli geweest om gegevens op te vragen over de donderdag ervoor ivm een politie onderzoek. Op die donderdag was de voet van mijn zoon onderzocht en in het gips gedaan. Vrijdags werd me verteld dat ik donderdag nooit op de poli ben geweest. Het stond namelijk niet in de gegevens.
-Toen werd er gesproken over een breukje in het onderbeen. Later werd me verteld dat de arts dat niet kon hebben gezegd.
-Toen werd er gezegd dat ik een bel afspraak had met dokter S tussen 13.00-15.00 uur. Later werd me verteld dat dat absoluut onmogelijk was.
-Toen werd er gezegd dat ik een medisch dossier op kon vragen. Dat schijnt ook al niet te kunnen.
- Ik vind het allemaal erg verwarrend mevrouw. 

We begonnen met gescheurde enkelbanden. Toen was hij genezen. Er werden later foto's gemaakt en we werden weer naar huis gestuurd. Toen werd er gesproken over een breukje in het onderbeen. Vervolgens over een breukje in de voorvoet... 

Mijn zoon heeft erg veel pijn gehad, mevrouw. Hij gaat nu in het gips en over drie weken… is er geen behandelplan. We tasten volledig in het duister. Ik vind die vaagheid erg vervelend.”
“Ik begrijp het mevrouw. Uw arts krijgt een tussenrapportage.”
“Dat is niet echt wat ik wil mevrouw. Ik wil graag een kopie van het medisch dossier van mijn zoon.
“De tussenrapportage is het beste wat ik voor u kan doen op het moment mevrouw.”

Ik groet de vriendelijke dame en hang op en ga nog een keer naar de website van het ziekenhuis. “U heeft recht op een kopie van uw medisch dossier…”
Ik klik de pagina weer weg. Zou ik werkelijk de eerste zijn in twee jaar die een kopie opvraagt van een medisch dossier?”
Ik denk dat wel meer mensen hebben geprobeerd om een medisch dossier op te vragen, maar dat iedereen wellicht na alle weerstand is afgehaakt. Dat kan haast niet anders.

maandag 18 februari 2013

De arts-assistent rules...


Zoonlief gaat morgen weer in het gips.
Deze keer voor drie weken.

Heb vandaag wederom het ziekenhuis gebeld met de vraag of het niet een arts mag zijn die gaat kijken of de klachten van zoonlief overeenkomen met de uitkomsten van de MRI scan. De poli wordt echter gerund door arts-assistenten... Volgens de dame aan de telefoon moet ik morgen ter plekke nóg maar een keer vragen of zoonlief door een arts gezien kan worden. Via de telefoon kan ik geen afspraak maken met een specialist. Ze hebben het druk mevrouw. Heel druk.

Laat ik het voorzichtig brengen... ik ben een leek, maar na drie maanden pijn en wetende dat de wereld grotere rampen heeft gekend, zou ik het enorm op prijs stellen als er morgen geheel uit zichzelf, geheel spontaan, geheel zónder dat ik het hoef te vragen een specialist binnen wandelt die geheel uit zichzelf, spontaan en zonder dat ik er naar hoef te vragen gaat kijken of de klachten van mijn zoon overeenkomen met de uitkomsten van de MRI scan.

Ik hoop niet dat dat teveel gevraagd is, maar... ik kijk nergens meer van op.

zondag 17 februari 2013

Zinloos geweld... zinloos... geweld... zinloos... geweld... zinloos geweld...

http://www.hartvannederland.nl/archief/2013/late-editie-van-16-februari-2013/



Het team van de dader weet zich de mishandeling van de tegenstander niet te herinneren. De bestuurders van DCG worden enorm bij de neus genomen door de trainer, de spelers en de ouders van hun E3 team.

Ik kan alleen maar hopen dat de bestuurders van DCG eens gaan beseffen dat ze voor de gek zijn gehouden. Er is een tienjarige jongen van hun voetbalveld gedragen met gescheurde enkelbanden en een botbreuk. Hij was niet eens in de buurt van de bal. Het team van het slachtoffer is vervolgens verhaal gaan halen bij de trainer, zijn team en de ouders van de tegenpartij.  Het is op zijn zachts gezegd merkwaardig dat deze trainer, zijn spelers en de ouders van DCG het hele voorval nu zijn vergeten.

zaterdag 16 februari 2013

Meditatie


Gemediteerd met mijn kleine Boeddha Tim...
Het is goed zo en alles komt goed.
Ik weet het zeker...



Even braken...


Ben gewoon een beetje misselijk.
'Hart van Nederland' is bij ons op bezoek geweest om te praten over Jesse en over wat er nu allemaal is gebeurd. Jesse heeft zijn verhaal gedaan en natuurlijk heb ik ook kunnen zeggen wat ik wilde zeggen.

Maar bevredigend is het allerminst. DCG houdt zich namelijk van de domme. Ze hebben niets gezien, er is niets gebeurd, Jesse is waarschijnlijk geraakt in een duel om de bal, zeggen ze.

Niet te geloven! Ik ben écht ontdaan. Ze liegen dat ze barsten, hoe is het mogelijk!
En waarom? Ik tast volledig in het duister, zie even geen lichtpuntjes meer.

Ik ga zo een frisse neus halen, even ergens over mijn nek gaan van zoveel onrechtvaardigheid.

Daarna pakken we de draad van ons leven weer op. We hebben ons best gedaan. Meer dan dit hebben we voor nu, even niet kunnen doen.

vrijdag 15 februari 2013

Dr S. weet het tóch beter


Ik mobiliseer de wereld.
De wereld moet mij helpen.
Ik schakel alle hulp in die voorhanden is.

Ofwel, ik bel de huisarts, mail de fysio, plant een zaadje op Facebook en bel wederom met de Kinderpoli van het ziekenhuis. Ik doe mijn beklag en vraag om hulp. WAT HEEFT MIJN ZOON? Niet: wat denken jullie? Maar: waarom kan mijn zoon nadat hij drie maanden geleden expres onderuit geveegd is op een voetbalveld, nog steeds niet fatsoenlijk lopen? Waarom heeft hij pijn? Waarom kan hij zijn voet niet goed bewegen? Waarom kan hij niet rennen, fietsen, laat staan voetballen? Hoe zit het met de gescheurde enkelbanden, de breuk in het onderbeen en de bruised bones in de voet.

"Ik wil graag een duidelijke, heldere, begrijpelijke diagnose. En wel het liefst vandaag."
"Mevrouw, ik zoek het voor u uit. U wordt terug gebeld."

En jawel hoor. RING, RING...
"U spreekt met dokter S."
"Dokter S! Goedemorgen. Wat heeft mijn zoon?"
"... enkelbanden waren gescheurd.... breuk onderbeen was op MRI toch niet wat we dachten... maar... wel breuk middenvoet."
"Pardon?"

"...breuk middenvoet... en vocht gewricht, beschadiging van de weke delen... alleen te zien op MRI... irritatie... pijn.... klachten..."
"En nu?"
"De voet van uw zoon heeft rust nodig."
"Dus?"
"Drie weken gips. Die voet mag niet meer bewegen. Komt u volgende week maar langs."
"Hartelijk bedankt voor het terugbellen dokter S. Hier kan ik wat mee. Prettige dag verder."

Poeh, poeh... nou nou.....
We zijn er nog niet, maar we zijn nu wel een heel eind verder.
Dank u vriendelijk dokter S.